Kyla, brrr!

Jag tycker det är fruktansvärt kallt ute. Olidligt kallt till och med. I morse var det -27. Men jag har glömt kolla på eftermiddagen hur kallt det är och nu är man hemma och ingen termometer har vi. Det var i och för sig fruktansvärt länge sen vi hade så här kallt som det är nu, man har ju varit bortskämd med värme denna vinter. Någon som kommer ihåg när det var bortåt -30 sist?? Iaf. Jag som bor nära mitt jobb klär mig kanske inte bäst eftersom det tar 2 minuter att gå. Egentligen skulle man ju behöva täckbyxor och halsduk och allt som är varmt. Men jag tar min vinterjacka, mössan, vantarna åsså springer jag. På dom 100 metrarna håller jag på att frysa ihjäl. (iaf idag och igår....) På vägen hem idag mötte jag den coolaste, alt. dummaste ungen på jordklotet. Han ser väl ut att vara  i 10 års åldern. Kommer och går med tre böcker i ena handen, och en GLASSpinne, ja en glass! I den andra som han slickar febrilt på. Han hade heller inga vantar på händerna för att skydda dom från kylan. Vem fan är sugen på glass utomhus denna kalla dag?! Vem klarar av att slicka på en utan att frysa fast? (seriös fundering) Och vem klarar ens av att gå utan vantar.... Huuuuuuuua!!

Mammakläder

Idag har vi varit till stan och jag gjorde mina fynd på HM. Det blev tre par mammabyor. Ett par till jobbet så nu slipper jag stå i kassan med de som ser ut som pyjamasbyxor!=) Ett par jeans också så nu slipper jag ha snodden där med gylfen öppen och alltid gå och dra ner tröjan. Skönt! Och ett par vita linne byxor att mysa i. Fina att ha på sommaren också. Och dom var jätte sköna alla tre så jag är super nöjd! Köpte även lite bh:ar och trosor, sånt där som blivit för smått. Det är ju jobbigt att bli större när inget i garderoben längre passar. Men nu ska man väl klara sig ett tag framöver. Förhoppningsvis!=)

Nu kanske man skulle börja laga nå mat. Klockan springer iväg...

Överlycklig!

Jag vet inte om man kan vara gladare än vad jag är idag. Vi var på ultraljud och fick för första gången en liten skymt av den lille. Visst har jag vetat att jag är gravid och vad som växer i magen, men det blev så påtagligt och verkligt när man fick se krabaten på skärmen! "han" sög på tummen, och livlig var "han", vred och vände på sig för att visa oss alla sina sidor! Sen efter en stund ville "han" inte alls vara med nåt mer, så då la "han" händerna över ansiktet ;) Går inte ens att beskriva känslorna som gick igenom min kropp när jag såg detta. Och allt syntes så väl. Jag trodde att man skulle kunna se ungefär, men inte så exakt. Händerna, fötterna, läpparna och hjärtat, hjärnan, ryggraden. Ja, allt! Tre bilder fick vi med oss hem och jag kan inte slita mig från dom. Jag har visat dom stolt för alla jag träffat sen vi kom hem! Jag tror mig ana en liten penis på en av bilderna, det ser verkligen ut så! I så fall blir det en liten Harry. Och om en tjej Isabelle. Om det passar när stunden väl är kommen.
Johan fällde till och med en tår idag. Ja, men vad ska man säga. Hjärtat jublar ju av lycka, så är det bara!
Så när det var klart och allt gått bra och vi fick höra att allt såg bra ut så gick vi och tog en fika för att fira. Hade tänkt lyxa till oss en fin middag men ingen av oss var hungriga, så det blev en semla istället, och det var pricken över i:et. God, det var bara förnamnet. Jag älskar semlor! Mums!
Jag sa till Johan att nu finns det nog ingenting som skulle kunna förstöra min dag. Men det fick jag äta upp för fem minuter senare släppte han en brak fis som ingen förutom jag då som är superwoman skulle ha överlevt! Helt seriöst så brukar jag skämta och säga det där är det värsta jag nånsin kännt om nån nära råkar släppa sig. Men det där VAR det värsta jag nånsin kännt! Jag trodde jag skulle tuppa av. Johan trodde att han skulle tuppa av. Och det var HAN som släppte den, då kanske ni förstår hur hemsk den var. Eller näe. Ingen kan förstå det. (till johans försvar så ska jag tillägga att han inte gör sån´t ofta, vilket jag är väldigt tacksam för. Han är ofta en gentleman och går iväg, men nu satt vi ju i bilen.)
Jag blev framflyttad så nu är beräknad bf 18/7 och helt plötsligt är man i v.16+4, istället för 18+2. Känns lite tråkigt men nåja, det vart ju inte flera veckor iaf.

Tack

Jag ville skriva och säga tack till alla er som lämnat kommentarer till inlägget "hej hej". Det känns skönt att man inte är ensam om att känna dessa känslor som jag gått omkring med, och man känner sig lite mer normal!=)
Och merca, vem e du?=) Jag är iaf i v.18 just nu. Jag brukade vara inne på gravid.se ofta, den sidan är superbra! Dock stämmer inte så mycket in på mig enligt vänta barn kalendern. Men det kanske är för att jag har haft en ganska lindrig start och sluppit illamående, yrsel, finnar, svårskött hår, svettningar, täta toabesök och allt sånt. Dock så är det ju jätteintressant att läsa om vad som händer med babyn! Jag fick "mamma praktika" i julklapp av Hanna och Christer,  (supertack) och den är min bästa vän. Där står det verkligen allt! Hett bok tips till alla blivande mammor, eller någon som vill ge en gravid vän en bra present.
Och till Marie så vet jag att han kommer att bli världens bästa pappa. Det är han redan!=) Roligt att du läser min blogg när du känner honom!=)

Denna vecka mår jag super bra. Tröttheten har äntligen börjat ge med sig och man kan leva lite mer normalt.
Längtar tills på torsdag då vi ska på ultraljud.

Stackars hjälplösa gäss!

Jag såg tv4 nyheterna ikväll, och jag blev fruktansvärt chockad av ett reportage dom sände om plockning av dun och fjädrar på fåglar. Mitt hjärta skrek och jag satt bara och gapade. Det första jag sen gjorde var att klä av alla täcken och kuddar vi har som är stoppade med dun. Jag skulle aldrig med gott samvete lägga mig på en massa döda gäss som blivit utsatta för brutalt djurplågeri flera gånger för att jag ska ha ett skönt täcke. Och vad är det för hemska och grymma människor som plockar dom levande?! Usssh, hur kan man göra illa ett hjälplöst djur på det sättet och sen somna med gott samvete. Jag förstår inte. I detta reportage fick man se hur dom klämde en levande fågel mellan sina ben och sen slet fjädrarna från deras kroppar medans dom skrek. Slet så att dom fick stora sår som dom själva sydde ihop utan bedövning. För att låta allt växa tillbaka och påbörja proceduren igen sex veckor senare. Åter igen... hur kan man vara så grym? Det var kalla fakta som sände programet först, och jag har aldrig ens ägnat detta en tanke. Jag kanske är dum när detta kommer som en chock men jag har inte nånstanns kunnat tro att det ska gå till så här.
Om ni har missat detta, så lägg ner eran tid till att läsa iaf denna text :

I Sverige säljs tusentals ton produkter fyllda med dun. Till ett enda täcke behövs dun från 75 gäss. Men eftersom vi nästan inte har någon inhemsk produktion är vi helt beroende av import.

Det finns två sätt att producera dun. Antingen plockar man dunet när fågeln är död, eller när den fortfarande lever. Många företag hävdar att de köper dun som tagits från fåglarna efter att de slaktats. Men vår granskning visar någonting helt annat.

Knyter ihop vingarna

När Kalla fakta, under falsk identitet och med dold kamera, besöker en gård i Kiskunmajsa, hjärtat i Ungerns ank- och gässindustri, få vi se hur produktionen av dunet går till.

Att plocka levande fåglar visar sig vara stressigt. En duktig arbetare plockar upp till 300 ankor och gäss per dag medan fåglarna skriker.
– Jag skall visa hur man knyter ihop vingarna, så att inte fåglarna flaxar iväg, säger kvinnan som är chef för det kringresande dunplockarlaget som befinner sig på gården.

Plockar mage, ben, hals

Innan arbetet påbörjas binds fåglarnas fötter ihop och sedan måste fjädrarna plockas i rätt ordning.
Först plockas fjädrarna på sidan, därefter mage och ben innan arbetaren övergår till att bearbeta halsen. När halsen är klar viks vingarna upp för att det ska gå att komma åt ryggen.

Stora sår

Kalla fakta blir vittnen till hur flera av fåglarna får sår som är över tio centimeter långa och flera centimeter breda. Dessa sys ihop utan bedövning av arbetarna själva.

Väntar tills dunet vuxit ut

Orsaken till att fåglarna plockas levande är ekonomiska - det är nämligen mer lönsamt att använda sig av levandeplockat dun. I stället för att endast plocka fåglarna efter slakt, kan du plocka dem ytterligare fyra gånger medan de fortfarande lever. Enligt kvinnan i dunplockarlaget plockas gässen för första gången när de är åtta veckor gamla. Sex veckor senare, när dunet har vuxit ut igen, plockas för andra gången.

"Det är en industrihemlighet"

Granskningen visar att branschen blundar för att djurplågeriet fortgår.
Så här svarar en svensk grossist på frågan om var deras dun kommer ifrån:
– Nej, jag vet inte. Jag har ingen lust att lämna ut våra leverantörers namn. Det är en industrihemlighet.

Radai KFT är en ungersk grossist som köper dun från andra grossister i Ungern och tvättar det innan de säljer dunet vidare.

– Det är handplockat, från levande djur, säger en chef på företaget när vi träffar honom.

Enligt mannen är en av affärspartnerna tyska grossisten Rhodex.

"De verkade seriösa"

Danska Dykon är ett av norra Europas största dunföretag. Dykon säljer dunkuddar och täcken till många av våra stora heminredningsföretag som Jysk, Åhlens, Sova och Sängjätten. Framförallt säljer de via så kallade private label, vilket innebär att Dykon tillverkar dunprodukter åt andra företag som sedan använder egna namn på varorna.

– Vi är representerade i nästan alla affärer i Sverige, antingen genom våra egna märken, som Sirius dun eller Engmodun. Eller så hittar du våra produkter via private label, säger Dykons vd Peter Rasmussen.
Omkring 25 procent av Dykons dun kommer från den tyska dungrossisten Rohdex. Men att de skulle sälja produkter med dun från levande fåglar förnekar han.
– Jag uppfattar dem som väldigt seriösa, jag skulle bli väldigt besviken om jag upptäckte någonting annat, säger Rasmussen.
Rohdex själva vill inte avslöja för Dykon var dunet kommer ifrån. Men enligt den ungerska grossisten Radai KFT är Rohdex ett av de företag som de handlar med. Och när vi under falsk identitet kontaktar Rohdex bekräftar de att de säljer dun från levande fåglar.

90 procent levandeplockat

Med falsk identitet ringde vi till slumpvis utvalda dunleverantörer, varav nio i Polen, tio i Ungern och 20 i Kina, som tillsammans bör motsvara en betydande del av världsmarknaden. Nästan 90 procent säger att de säljer dun som plockats från levande fåglar. Detta trots att europeisk lag förbjuder denna form av industrialiserat djurplågeri. Vår kartläggning visar att miljontals gäss plågas och plockas flera gånger medan de fortfarande lever. För konsumenterna är det svårt att veta hur dunet är producerat. Någon ordentlig ursprungsmärkning på de svenska produkterna finns inte.


RSS 2.0